Endüstrinin her alanında kullanılan makine, teçhizat, ham madde vb her üründe meydana gelebilecek olan paslanma sorunu küresel ölçekte büyük maliyetlere sebep olmaktadır. Bu kimyasal tepkime seçici de değildir. Vücuttaki kanserli bir hücre gibi çabuk ilerleyen bir hastalıktır.

Korozyonla Mücadele yeni ürünler ve koruyucu yöntemler araştırmaya sevk etmiştir. Çeşitli alaşımlı ürünler, kaplama teknikleri ortaya çıkmıştır.

Başlıca paslanma çeşitleri aşağıdaki gibidir;

  • Tek Tip Paslanma
  • Galvanik Paslanma
  • Çatlak Paslanması
  • Çukur Paslanması
  • Tanecikler Arası Paslanma
  • Gerilme Paslanması Çatlakları

Korozif ortam

Çeşitli doğa koşulları paslanmanın yayılımını hızlandırır. Paslanmanın yaygın görüldüğü başlıca sektörler denizcilik sektörü, madencilik sektörü, inşaat sektörü, ormancılık sektörü, kimya sektörüdür. Diğer sektörler de kendilerine özgü koşullarda paslanmaya maruz kalmaktadır.

                Metaller paslanma etkisinden korunabilmek için çeşitli alaşımlarla güçlendirilebilir. Örneğin sertlik ve ısı direnci oldukça yüksek olan çelik, korozyona karşı oldukça zayıftır. En az %10 krom ve çeşitli elementlerin ilavesiyle çeliğin kuvvetine ve dayanıklılığına sahip olmasının yanında, kimyasal maddelere ve paslanmaya karşı ileri düzeylerde bir direnç performansı gösteren paslanmaz çelik ortaya çıkar.

Paslanmaz Çelik

                Geliştirilmiş olan paslanmaya karşı dayanıklı ürünlerin testleri son kullanıcıyla iş birliği içinde tanımlanır. Son kullanıcın talepleri doğrultusunda istediği testler gerçekleşir. Paslanma testi tekniklerinin gerçek dünya koşullarına daha yakın olması için Hızlandırılmış İklim Odaları (ACT) geliştirilmiştir.

                Ürün tasarımına dikkat etmek paslanmaya karşı ilk önemli adım olabilir. Örneğin; galvenik paslanma etkisini en aza indirmek için birbirine uyumlu metallerin kullanılması gerekmektedir.

Galvenik Korozyon

              Korozyonla Mücadelede üreticinin teknikleri ne kadar önemliyse, son kullanıcının ürünü uygun koşullarda kullanması o derecede önemlidir. Son kullanıcılar bir önceki karşılaştıkları olaylardan dersler çıkararak kendilerince bir Paslanma Yönetim Sistemi oluşturmalıdır.

                Sonuç olarak paslanma tehlikesinin endüstriyel sektörlerde büyük bir sorun teşkil ettiği açıktır. Firmalar hala kazalar ve arızalar meydana geldiğinde paslanmaya karşı tepki göstermektedir. Böyle bir yaklaşımın yerine paslanma kontrolünün maliyet avantajı olarak görülmesi gerekir çünkü yapısal bir şekilde uygulandığında bir şirketin kâr hanesinin korunmasına yardımcı olabilmektedir.

X