Paslanmaz Çelik Malzeme kimyasal kompozisyonunda en az %10,5 krom elementi içeren bir demir-karbon alaşımıdır. Bu malzemeler  isimlerini; diğer çelikler gibi korozyona uğramaması ve paslanmamasından alırlar. Ayrıca bu malzemeler özellikle havacılık sanayisinde korozyon dayanımlı çelik olarak da bilinirler. Paslanmaz Çelik Malzeme krom ve krom dışında da birçok elementi kimyasal kompozisyonlarında bulundururlar. 

Paslanmaz Çelik Malzeme İçerisinden Elementler ve Özellikleri

KARBON (C) Karbon Paslanmaz Çeliği sertleştirir. Karbon arttıkça çeliğin sertliği ve çekme dayanımı artar. Karbon arttıkça da kaynak edilme, esneklik, dövülebilme ve kesilme özelliği zayıflamaktadır.

KROM (Cr) Rengi metal rengindedir. Bu element paslanmaz çeliğin en önemli alaşım elementidir. Çeliğe paslanmazlık özelliği veren ana elementtir. Çeliğe sertlik, kırılma ve darbelere karşı direnç verir. Aşınma ve oksitlenmeye karşı korozyon direnci sağlar.

NİKEL (Ni) Gümüş rengindedir. En çok  paslanmaz çeliklerde kullanılır. Paslanmaz çeliğe korozyon direnci, mukavemet, yüksek sıcaklıkta çalışabilme, paslanmaz çeliğin işlenmesi dövülebilme aşamasında dövülebilme özelliği oranını arttırmak vb. amaçlarla kullanılır.

MANGAN (Mn) Fosfor, kükürt gibi Paslanmaz Çelikte çok istenmeyen elementlerle bileşim yaparak kurşun ve kükürtün giderilmesini sağlar. Paslanmaz çeliğin dayanımını artıran mangan, esnekliği azaltır. Dövülebilme ve kaynak edilebilme özelliğini arttırır. Paslanmaz çeliklerdeki karbon miktarı manganın göstereceği olumlu etkiyle paraleldir. Karbon miktarı fazla olan paslanmaz çeliklerde manganın etkisi çok daha fazladır. Ayrıca su verme derinliğini ve korozyon direncini arttırır.

FOSFOR (P) VE KÜKÜRT (S) Fosfor Paslanmaz Çelik için zararlıdır. Manganla alaşım yaparak Paslanmaz Çeliğe mukavemet sağlar. Kükürt de kurşun gibidir. Demir ile FeS (demir sülfür) alaşımı oluşturarak haddelemede sıcak yırtılmaya yani kopmaya neden olur. Manganla da MnS (mangan sülfür) oluşturarak da mekanik özellikleri iyileştirir. Bundan dolayı fosforda olduğu gibi paslanmaz çelik içerisindeki oranı çok düşük ve sınırlı olarak tutulmaktadır.

SİLİSYUM (Sİ) Korozyon direncini arttırır fakat gevrekliği arttırır ve dövülebilme özelliğini düşürür. Ayrıca yüzey kalitesini olumsuz yönde etkiler. Çelik üretimi sırasında deoksidan yani oksijen giderici olarak kullanılır. Döküm esnasında akıcılık sağlar.

MOLİBDEN (Mo),  iyi bir karbür oluşturucu olması sebebiyle aşınma direncini arttırır. asitli ve klorür ortamlarda paslanmaz çeliğin pasivitesini güçlendirir ve korozyon direncini arttırır. 

BAKIR (Cu) Sıcak şekillendirilebilme kırılganlığını artırır. Sünekliği düşürür.  Korozyon dayanımı ve sertliği artırır.

TİTANYUM (Ti) iyi bir karbür oluşturucu olması sebebiyle aşınma direncini arttırır. Korozyon direncini yükseltir. Paslanmaz çeliğe ilave edilmeden önceki çalışma sıcaklığından daha yüksek sıcaklıklar altında çalışabilme özelliği kazandırır.

X